fbpx

Kändisviner på riesling är kungaparet bland vårens vita BS-lanseringar

DEL 2 – VITA VINER

Vi fortsätter försommarens bästa spaningsserie med genomgången av vårens nya projekt – nu med de vita stilla vinerna i fokus. Sista delen kommer att behandla roséviner och mousserande viner. Missa inte heller det första avsnittet med röda viner, det hittar du här.

Vitt Vin (0-79)
Catch & Release Riesling (art nr 55065) har sålt 8 400 flaskor under mars till maj och med det nått 51 LES-butiker från juni. I den ackumulerade rankingen ger detta efter maj månad totalt 57 garanterade butiker från mars nästa år. Chill Out Cataratto Zibibbo (art nr 55208) startade sin aktivering senare och har ännu inga LES-butiker, baserat på försäljningsvolymen om knappt 1 500 sålda flaskor.

Vitt Vin (80-99)
Petite Orange Pinot Gris (art nr 55206) startade sitt kampanjande tidigt och finns i 62 LES-butiker tack vare totalt 9 000 sålda flaskor under innevarande utvärderingsperiod. Den orangeskimrande flaskan verkar sticka ut på hyllan, för nuvarande rankingläge motsvarar 57 garanterade butiker över nästa sommar. Biecher Pinot Gris Reserve (art nr 55464) lanserades den 7 mars och har via drygt 5 000 flaskor nått 24 LES-butiker, dock med en bit upp till garanterad framtida distribution. En senare lansering (27 april) är Golden Year Chardonnay (art nr 56449) som under den första månaden beställts i en volym om 2 700 flaskor. Naturligt nog inga LES ännu, men spännande att se om man lyckas bygga vidare på förra årets lyckade rosélansering.

Vitt Vin (100-119)
I det här segmentet är Aveleda Loureiro (art nr 54793) bäst säljande, men volymen om drygt 800 flaskor har inte räckt till några LES-butiker ännu.

Vitt Vin (120-149)
Tareq Taylor Riesling (art nr 56304) är vårens kung i de vita segmenten med 7 700 sålda flaskor sedan lanseringen i slutet av mars och just nu 182 LES-butiker. Tareq behöver dock jobba på resten av sommaren för att kunna klättra till rankingpositioner som ger garanterad distribution, och först måste ju LES-butikerna behållas i den långsamma utvärderingen.

Vitt Vin Bag-in-Box
I segmentet med 3L-boxar under 200 kr har Alpha Chardonnay (art nr 56249) sedan mitten av mars försökt göra röda syskonboxen sällskap i många butiker. Alpha California var en av förra sommarens succéer men det vita syskonet från Australien verkar inte smälla lika högt hos konsumenterna, åtminstone inte ännu. Totalt 900 boxar har inte räckt till några LES-butiker än. Crazy Cat Chenin Blanc (art nr 56175) har sedan lanseringsdagen 19 april nått ut till 800 kattälskare (och/eller vinintresserade) men även där är det för tidigt för att se någon butiksnärvaro.

Om Tareq var kung så är Pernilla drottning. Boxvinnaren bland vita viner är Pazzione Riesling by Pernilla Wahlgren (art nr 55143) som med nära 11 000 sålda boxar uppnått lika hög volym som den röda toppboxen Tegnér & Son Gran Selecciòn. Pazzione-boxen startade sin aktivering i mitten av mars och efter de första två månaderna blev resultatet 218 LES-butiker i maj månads utvärdering. I rankingen ligger boxen precis utanför garanterad distribution, men med drösvis med prioriterade artiklar ovanför. Vita boxar är som bekant ett av de ”trängsta” segmenten med ett stort antal rankingpositioner upptagna av ekologiska, etiska och ursprungsprioriteringar.

Lush Sauvignon Blanc (art nr 56230) är om inte syskon så kanske kusin till röda boxen Gold Dust som kommenterades i BS-spaningens del 1. Lush-boxen kom ett par veckor tidigare och ännu så länge har knappt 2 000 boxar beställts, vilket är för tidigt/för lite för att ha nått över någon LES-tröskel. Vi avslutar del 2 med att kika på Mulderbosch Chenin Blanc (art nr 76691), egentligen ingen ny BS-lansering, men med prissänkning och etisk certifiering som nyheter i en kampanj är den ändå intressant. Volymen till och med maj är knappt 2 300 boxar, kanske har det starka varumärket spelat in när artikeln lyckats säkra 32 LES-butiker.

Tack för uppmärksamheten – håll utkik efter del 3 där vi spanar på de sista segmenten. Finns det månne en prins eller prinsessa bland vinnarna där?

Johan Sjökvist

Dela:

Kontakta oss

Joanna LeBlanc, 0708 472210 joanna@spinthebottle.se 

Johan Sjökvist, 0727 110225 johan@spinthebottle.se 

Niclas Tuomela, 0766 399715 niclas@spinthebottle.se