fbpx

Dominerande druvor i fokus i Vinsmart Academy

Teman för vårens livesända vinprovningar i Vinsmart Academy har nyligen bestämts. Sedan tidigare vet vi att provningar med olika druvsorter är oerhört uppskattade, så naturligtvis har Michel Jamais och redaktionen planerat för en serie sändningar med druvteman. För knappt ett år sedan spanade vi kring utvecklingen för de olika smaktyperna på rött vin, som blev uppmärksammad och kommenterad av många. Nu är det dags att kika på försäljningsutvecklingen för några av de druvor som Vinsmart Academy lyfter fram.

Läs mer om Vinsmart Academy här.

Läs tidigare spaning om smaktyper här.

Vinsmart Academys avsnitt ”Eleganten Pinot Noir från tre olika världsdelar” har fokus på en av de mest populära och uppskattade blå druvorna, som också växer i efterfrågan och antal nylanseringar. Viner med Pinot Noir (totalt, både druvrena och som del av blend) ökade under 2021 med 21% på Systembolaget, till nära 7 miljoner liter av den totala volymen vin om 224 miljoner liter. Tittar vi enbart på druvrena röda viner med Pinot Noir så är volymen 2,7 miljoner liter, en ökning med 16% jämfört med 2020. 

”Tre druvtypiska men helt olika viner på Chardonnay” kommer att behandla allt från Chablis till Kalifornien. Under 2021 passerar viner med Chardonnay faktiskt den tidigare toppsäljaren Cabernet Sauvignon. Drygt 31 miljoner liter innehåller Chardonnay, en svag ökning jämfört med föregående år. När vi studerar enbart druvrena vita viner (ej mousserande) så är totalvolymen Chardonnay 14 miljoner liter, cirka 4% lägre än 2020.

”Cabernet Sauvignon – en av världens mest hyllade druvsorter” berör olika stilar och blandningar med exempel på några av de viner som tillsammans svarade för knappt 30 miljoner liter 2021, en tydlig minskning med 10% från året innan. Naturligtvis blir det druvrena Cabernets från olika ursprung, tillsammans svarade dessa för 5,2 miljoner liter.

Den tredje superdruvan volymmässigt i Sverige är naturligvis Syrah/Shiraz som när man summerar alla blends svarar för 30,6 miljoner liter, 7% lägre än under 2020. Vinsmart Academy-avsnittet ”Kryddig personlighet med Syrah” kommer att ta upp flera olika ursprung och blends, och troligen välja bland de 2,7 miljoner liter röda viner som är druvrena Syrah/Shiraz.

”En vinälskares guide till Sauvignon Blanc” täcker in totalt 15 miljoner liter med Sauvignon Blanc i olika blends och stilar. För att tydligt kunna jämföra de olika ursprungens stilar så får hälften av volymen, de druvrena 7,7 miljoner literna, demonstrera den friska och blommigt aromatiska Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc ligger förhållandevis stabilt jämfört med 2020, precis som vitt vin i övrigt.

I avsnittet ”Fokus på druvsorten Tempranillo” blir det all in på den spanska stoltheten, som liksom Pinot Noir växte i volym under 2021. Visserligen en blygsam ökning på 1% till 7,5 miljoner liter, men ändå mot trenden för allt rött vin (som ju backade 3,5% i volym). Druvren Tempranillo uppgår till 2,9 miljoner av dessa, men huvudfokus i provningen är framför allt ursprung och distrikt.

För mer information om Vinsmart Academy, kontakta oss på Spin The Bottle och besök vinsmart.se. Räkna även med att få höra mer om provningar längre fram när andra druvor presenteras, till exempel Merlot (19 miljoner liter 2021), Garnacha/Grenache (12 miljoner liter) och Riesling (10 miljoner liter). Tack för uppmärksamheten!

Johan Sjökvist

Dela:

Kontakta oss

Joanna LeBlanc, 0708 472210 joanna@spinthebottle.se 

Johan Sjökvist, 0727 110225 johan@spinthebottle.se 

Niclas Tuomela, 0766 399715 niclas@spinthebottle.se