fbpx

Var bor alla ”törstiga miljöpartister” – i vilka butiker handlas det mest ekologiskt vin?

Försäljningen av ekologiska viner har som bekant ökat successivt sedan 2013, det år Systembolaget ökade sitt fokus på detta område. Under första kvartalet 2020 uppgick andelen ekologiska viner till drygt 23 procent, en ökning med en halv procentenhet jämfört med sista kvartalet 2019.

Men var köps alla dessa flaskor och boxar? När fler än var femte flaska och box som säljs är ekologisk så kan det ju inte enbart vara nischmålgrupper som köper ekologiska viner. Även om man skulle summera alla ”törstiga miljöpartister”, ”veganer i Umeå” och ”innerstads-influencers”, för att använda tre anonyma citat från konversationer vi haft i branschen, så handlar det om nästan 50 miljoner liter ekologiskt vin per år – 5 liter per svensk medborgare (eller 1 bag-in-box och 3 flaskor). Men är försäljningen jämnt fördelad över alla butiker eller finns det särskilt ”gröna” Systembolagsbutiker?

Eftersom Systembolaget inte redovisar några ”korskörningar” mellan geografisk data och produktsegment i sin övergripande statistik så gjorde vi en egen analys av försäljningen de senaste månaderna. Liksom i tidigare analyser så koncentrerar vi oss på de största segmenten för röda och vita bag-in-boxar, eftersom de största volymerna och kommersiella potentialen finns där. Samtidigt gör de stora datamängderna att tillförlitligheten i analysen ökar.

Det är viktigt att komma ihåg att butiksstorlek och sortimentsmix naturligtvis påverkar den möjliga försäljningsandelen för de ekologiska vinerna. Det är ingen tillfällighet att den lägsta ekoandelen finns i de minsta sortimentsstorlekarna 1A, 2A och 3B, men den ligger ändå mellan 17 och 19 procent, alltså inte anmärkningsvärt under genomsnittet för riket. Högst ekologisk andel finns i butikstyperna 5E och – 1D! Det vill säga, Nybrogatan, PK-Huset, Gårda och Hansa har alltså lika hög ekoandel som Storheden i Luleå, Piteå, Solbacken i Skellefteå och Eurostop i Örebro! Där, om någonstans, har vi beviset på att intresset för hållbarhetsfrågor inte är en subkultur (eller kanske på att Miljöpartiet är på väg mot egen majoritet i nästa val).

Vi lovade ju mer information om exakt vilka butiker som har den allra högsta andelen, de mest mörkgröna butikerna den här våren (minns de speciella förutsättningarna som vi skrivit om tidigare och urvalet av produkter), så här kommer topp 10 just nu:

1207 Södra Förstadsgatan, Malmö (Premium, 5C) – 27,3%
0401 Nyköping (Standard, 3C) – 27,3%
1701 Drottninggatan, Karlstad (Premium, 4C) – 26,9%
1404 Kungsportsavenyn, Göteborg (Premium, 5C) – 26,5%
2105 Bollnäs (Standard, 1C) – 26,3%
0805 Borgholm (Standard, 2C) – 26,3%
0172 Rosenlundsgatan, Stockholm (Premium, 5C) – 26,2%
2111 Ockelbo (Standard, 1A) – 26,2%
0806 Färjestaden (Standard, 2C) – 26,1%
1609 Falköping (Standard, 2C) – 26,0%

Som synes innehåller listan några fördomsbekräftande exempel (Hej Södermalm!) men också tydliga bevis för att det finns medvetna konsumenter och uppskattade ekologiska viner över hela Sverige. Vill du veta mer om analysen eller är nyfiken på de m-i-n-s-t gröna butikerna är du välkommen att höra av dig. Det gäller också om du vill ha hjälp att marknadsföra dina hållbara produkter med rätt argument. Lycka till!

Johan Sjökvist

Dela:

Kontakta oss

Joanna LeBlanc, 0708 472210 joanna@spinthebottle.se 

Johan Sjökvist, 0727 110225 johan@spinthebottle.se 

Niclas Tuomela, 0766 399715 niclas@spinthebottle.se