fbpx

Nya box-segmenten – vilka artiklar är möjliga vinnare?

Måndag 11 mars publicerades den nya utvärderingsperiodens första ranking. För den som har artiklar i de olika bag-in-box-segmenten var det extra spännande. Den första förändringen var de i november kommunicerade nya prisavgränsningarna för boxar större än 2L. Segmenten för röda viner på box har ändrats till ”upp till 249 kr” och ”250 till 299 kr”, och för vita viner är segmenten numera ”upp till 229 kr” och ”230 till 299 kr”. För roséviner med det större boxformatet finns numera endast ett segment, oavsett pris. Därefter finns för mars till augusti en ny sortimentmixplan, med både justerat antal positioner och strategiska prioriteringar. Och avslutningsvis, konkurrenters prisjusteringar. Så nog fanns det många potentiella överraskningar i rankingfilerna.

En ranking efter bara 5 procent av utvärderingsperioden är självklart inte någon säker prognos för utfallet, när hela våren och sommaren summeras. Med påsk, Valborg, Kristi Himmelsfärd, midsommar och den långa semesterperioden framför oss kommer de fluktuerande försäljningsvolymerna att förändra artiklarnas rangordning sinsemellan ett stort antal gånger. Trots detta är det ju roligt att spana om möjliga vinnare tack vare de nya förutsättningarna. Visst, det är som att förutspå segraren i ett 100-meterslopp baserat på vem som är snabbast upp ur startblocken (eller vem som har snyggast löparskor…). Här kommer, efter dessa sista disclaimers, vår spaning om några utvalda artiklar baserat på hur det ser ut just efter att ekot från startskottet försvunnit.

Röda boxar

I segmentet för boxarna upp till 249 kr för en 3L-box är det ganska stabilt i toppen av rankingen. Det finns några artiklar som kommer att behöva förlita sig på ett antal LES-butiker i stället för fullt garanterad butikstäckning, och några som tappat tidigare prioriteringar på grund av den nya konkurrentmixen. Någon gynnas markant i standard men kan samtidigt tappa i premium.

Den första möjliga vinnaren vi identifierar är Leva Reserve (Giertz Vinimport) som genom att den byter till det lägre segmentet kan lägga beslag på den etiska prioriteten i segmentet. Främsta utmanare om denna blir troligen Dandy Reserve (Iconic Wines) och Casas Patronales CS (Tuesday Wines).

Nästa potentiella vinnare hittar vi i det högre prissegmentet, Lynx Petite Sirah Zinfandel (The Wine Team). När ett antal billigare artiklar byter segment så rusar Lynx-boxen uppåt i rankingen och får chans att fortsätta sin positiva utveckling i framtida butiksdistribution.

”Guldboxen” Zinfandel 24K (Oenoforos) är den tredje möjliga vinnaren, åtminstone i form av att kunna omvandla LES-butiker till garanterade. Ett 60-tal garanterade standardbutiker ser i den första rankingen ut att kunna fördubblas.

Tre exempel på artiklar som höjde sina priser från 1 mars och hamnade i det dyrare segmentet är Roodeberg (Arvid Nordquist), Periquita Reserva (Morningstar Brands) och Ciù Ciù Grande Sangiovese (Vinovum). Samtliga har positiva första resultat när det gäller den garanterade butikstäckningen, men såhär en bit ner i rankingen brukar det vara ett getingbo när högsäsongen är över oss.

Vita boxar

I höstas överraskade Systembolaget med att plötsligt ta bort ursprungsprioritet i det billigare segmentet för vita boxar, som det sades ”för att den behövs inte längre”. Nu är (ett fåtal) prioriterade positioner tillbaka, men det är inte bland dessa vi hittar de första blivande vinnarna. I stället är det Castillo de Gredos White (Bibendum) som gynnas av fler positioner och att dess ekologiska prioritet nu blir värd fler butiker – full distribution. Eftersom närmaste ekologiska konkurrent återfinns en bra bit längre ned i rankingen så kan teamet här koncentrera sig på den röda systerboxen som hade en betydligt tuffare start rankingmässigt i sitt segment.

Ett par artiklar som startar perioden hyfsat starkt är KWV Chenin Blanc (Arvid Nordquist) och Viña Maipo Sauvignon Blanc (VCT), men för båda kommer det också att handla om att försvara LES-butiker. Möjlig vinnare nummer två är i stället Ramos Elegant White (Hermansson & Co) som ser ut att kunna få rejäl utväxling i det billigare segmentet i termer av framtida garanterad distribution.

I det dyrare segmentet för vita boxar paxar Inycon (Nigab) den sista ursprungsprioriteten, Casas Patronales (Tuesday Wines) den etiska prioriteten, och Crudo Catarratto Zibibbo (Oenoforos) den mest värdefulla ekologiska prioriteten. Men vi fastnar för Eugen Altschuh Riesling Dry (Domaine Wines) som en möjlig vinnare. Om dess rankingposition står sig så skulle artikeln i alla fall bli mindre beroende av de ibland oförutsägbara LES-butikerna, genom en konvertering till en högre andel garanterade butiker nästa sommar.

Roséboxar

För roséboxarna är det extremt tidigt att göra några förutsägelser. Här har 100-meterslöparna inte ens tagit av sig överdragskläderna, givet att rosésäsongen av tradition smyger igång först under påskveckan. Men det hindrar oss inte från att konstatera att Casas Patronales Rosé (Tuesday Wines) redan nu är en vinnare. Chile-boxen får svårt att tappa den etiska prioriteten eftersom det inte finns någon annan etiskt certifierad artikel i segmentet – kanske stundar något BS-projekt eller en konvertering vid årgångsbyte?

Lisa Rosato d’Artista (Oenoforos) kan troligen förväntas säkra en god rankingposition och högre framtida distribution genom systerartiklarnas starka ställning. Det är tredje sommaren gillt för Mona Lisa-rosé:n, ska den nå hela vägen upp nu?

Vi avslutar med en kanske mer svajig utnämning, men Ecologica Girasol Rosé (Giertz Vinimport) startar hur som helst perioden starkare än Crazy Cat Kitten Rosé (The Wine Team), La Genereuse Francine (Hermansson & Co) och Moncaro Organic Rosé (Morningstar Brands). Det stora trappsteget i antalet framtida butiker mellan rankingposition 10 och 11 i standardbehovet kommer att bli intressant att hålla koll på framöver.

Tack för uppmärksamheten för denna (möjligen prematura) spaning. På måndag eftermiddag vet vi om bäst-före-datumet snabbt gått ut för förutsägelserna ovan eller om sprinterlöparna är på väg upp i tempo.

/ Johan Sjökvist

Dela:

Nya butiksklassificeringar från april

Den 16 april så uppdaterades informationen om butikstillhörighet på Leverantörsportalen. Totalt 8 st förändringar fanns med i översikten, inklusive information om den nya butiken som

Systembolaget om 2023 – tre färska spaningar

Torsdag 15 februari arrangerade Systembolaget ett leverantörsmöte. Trots ett antal viktiga förändringar i en nära framtid så handlade större delen av presentationen om att titta

Case i fokus – This is The Bomb

Välkommen till en ny programpunkt i våra nyhetsbrev och på hemsidan: Case i fokus. Här är tanken att djupdyka i ett aktuellt projekt, varumärke eller

Kontakta oss

Joanna LeBlanc, 0708 472210 joanna@spinthebottle.se 

Johan Sjökvist, 0727 110225 johan@spinthebottle.se 

Niclas Tuomela, 0766 399715 niclas@spinthebottle.se